Hackathon – Mobility of the Future #MOTF18

motf

#MOTF18 – Belgium ’s got talent

Van 22 tot 24 februari vond in Groot-Bijgaarden (dicht bij Brussel) een samenkomst van intelligente en creatieve mensen plaats. Meer dan 2.000 geïnteresseerden namen deel aan het event Mobility of the Future. Naast het conferentie programma, werd er ook een hackathon georganiseerd om te brainstormen over veranderingen op vlak van mobiliteit in België. Klopt… België is één van de plaatsen in de wereld met de meeste file-problematiek, dus mobiliteit vormt hier een grote uitdaging.

Op donderdagavond werd het startschot gegeven voor de hackathon: 28 teams, 260 deelnemers, 4 vooropgestelde uitdagingen..

  1. Fietsstadiland: de Vlaamse regering lanceerde een uitdaging om de fietsinfrastructuur in kaart te brengen en deze doorlopend te optimaliseren.
  1. Veilig op de weg: Hoe kunnen we technologie gebruiken om meer te weten te komen over ongevallen, gevaarlijke situaties (bijna-ongevallen) de omstandigheden waarin die zich voordoen? En welke rol kunnen technologieën IoT, AI en sensoren hierin spelen? Deze uitdaging werd gelanceerd door Telenet en de Vlaamse regering.
  1. Optimalisatie: We willen zuiniger rijden, de kosten van benzine of diesel verlagen en veel milieuvriendelijker rijden. Jammer genoeg, is het verkrijgen van de gegevens van een voertuig erg moeilijk. Het interpreteren van deze gegevens is nog moeilijker. Hoe kunnen we de efficiëntie van de bestuurder, het voertuig en de vloot verbeteren door slimme technologie en statistieken te gebruiken? Deze uitdaging werd gelanceerd door Febiac’s “We are the future”-programma.
  1. De SocialCar-uitdaging: openbaar vervoer en deelmobiliteit. Stel je een wereld voor waar iedereen zich zonder moeite van punt a naar b verplaatst. Op weg naar de mobiliteit-als-een-service worden we geconfronteerd met uitdagingen zoals infrastructuur, beperkte toegankelijkheid voor mensen met een beperking, het gebruik van meerdere apps om een bestemming te bereiken, en veel meer. Help ons openbaar vervoer en multimodaliteit flexibeler en toegankelijker te maken voor iedereen! Deze uitdaging werd gelanceerd door De Lijn, SAP en Mpact.

In dit artikel focussen we graag op deze laatste uitdaging over openbaar vervoer en gedeelde mobiliteit, ondersteund door het Horizon2020 SocialCar project. Mpact, als één van de SocialCar partners, gaf de aanzet voor deze uitdaging. In dit project ontwikkelden de partners een reisplanner-app “RideMyRoute” die carpool- en openbaar vervoer opties met elkaar combineert. De gebruikte technologie is een open source ontwikkeling. Naast de ontwikkeling van codes, mikt dit project ook op de creatie van nieuwe ondernemingsplannen rond multimodale routeplanning. Om dit te bereiken lanceerde Mpact  uitdaging 4 en nodigde creatieve geesten uit om te brainstormen rond openbaar vervoer en gedeelde mobiliteit.

(c) Mpact vzw

(c) Mpact vzw

8 van de 28 deelnemende teams gingen aan het werk met de SocialCar-uitdaging. Dankzij een samenwerking met Y4PT (Youth for Public Transport), zou ook één deelnemer van het winnende team geselecteerd worden om later dit jaar deel te nemen aan de internationale UITP-hackathon in Dubai.

38 uur en vele coachingssessies na de lancering van de uitdagingen later, pitchten de teams hun idee voor de pre-jury van uitdaging 4. Deze jury bestond uit vertegenwoordigers van SAP, Y4PT, Loqutus en Mpact. Hun missie bestond erin 2 teams te selecteren en te coachen naar de finale met de winnaars van de andere uitdagingen. De jury-leden hechtten vooral belang aan deze 3 criteria:

  1. De link met de uitdaging
  2. Het innovatieve aspect
  3. Het ondernemingsplan
(c) Mpact vzw

(c) Mpact vzw

Resultaten van de SocialCar-challenge

Algodrive, van de Technische School Mechelen. Algodrive is een geïntegreerde vervoersapp – mobiliteit-als-een-service. Algodrive wil alle vervoersmodi in één app integreren, met realtime reis info en zelfs de mogelijkheid om je private wagen met anderen te delen. De omzet komt van inschrijvings- en transactie-kosten, betaald door gebruikers en een vergoeding van operatoren.

E-Commute van Avelon. E-Commute is een uitdaging tussen werknemers en werkgevers om een groene mindset te bereiken. Het is een beloningsprogramma met groene punten en met inbegrip van optimale pendelroutes. Het platform bestaat uit een scoreboard voor het bedrijf en de individuele werknemer. De omzet komt van bedrijven, overheidssteun en sponsors (beloningen).

Gooyc van Arcadis, MIVB, … Het doel van Gooyc is “Get you Out Of Your Car”Daarom wil dit team ”Beloonde mobiliteit” lanceren. Deze app combineert multimodale routeplanning met beloningen en duurzame keuzes. Als beloning werd gedacht aan commerciële aanbiedingen van Starbuck’s en andere. En koffietje voor je busrit!

MERAKI– moveABILITY – Meraki is een groep van Cronos-stagiairs met een immigratie achtergrond. Deze internationale groep bedacht een reisapp met buddies voor mensen in een rolstoel. Hun doel is te komen tot een globale inclusieve samenleving. Zij promoveren deze buddies dan ook tot “eerste klas burgers”, die beloond worden met bv. eerste klas trein tickets.

Minder of Mobility Tinder – Minder is een carpool app die werkt zoals Tinder. Gebruikers kunnen “swipen” tussen interesses zodat iedere match zowel geschikt als tof is.  De Minder app is speels, efficiënt en toegankelijk. Minder creëert omzet door kleine transactiekosten aan te rekenen.

My impact – My choice van Deloitte innovationDit team wil een mobiliteit-als-een-service app creëren gelinkt aan een dynamische belasting. Als een alternatief van een  standaard verkeersbelasting, introduceert men een dynamische transportbelasting gelinkt aan een vervoersapp. Hun waardepropositie is om mensen controle te geven over hun belastingen. Gebruikers hebben de mogelijkheid om de belasting per rit of per geselecteerde periode te zien. Het linkt meteen vervoersgedrag met de reële kost.

TSM1: Deze groep studenten wil een bedrijf oprichten die auto’s, scooters en fietsen aanbiedt in één gedeelde mobiliteitsapp. Via hun app kun je altijd controleren welke gedeelde wagens, scooters of fietsen dichtbij zijn.

Sharing is caring Provid-it: OV + gedeelde mobiliteit. De laatste groep die zijn idee naar voor bracht werkte aan een multimodale routeplanner die realtime reisinfo integreert met carpool opties. Voor het carpoolen bieden ze gebruikers de mogelijkheid om verschillende soorten groepen te creëren: familie-en-vrienden en zakelijk bv.

(c) Mpact vzw

(c) Mpact vzw

En de winnaar is…

De pre-jury van deze uitdaging selecteerde 2 teams om te concurreren met de winnaars van de andere uitdagingen. E-COmmuters en My Impact – My Choice beantwoordden het meest aan de drie vooropgestelde criteria. Beide groepen kregen de kans om een 7 minuten durende pitch te geven aan de algemene jury en de vele aanwezigen. De algemene jury  was samengesteld uit vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid, Cronos, SAP, Febiac Telenet, Y4PT en Mpact.

De algemene winnaar was Induction. Dit team bedacht een innovatieve tool die auto-ongevallen kon detecteren, omstaanders en hulpdiensten onmiddellijk kon waarschuwen en alles monitort voor verzekeringen.

E-COmmuters werd gekroond tot winnaar van de SocialCar challenge. Een van de leden van dit team trekt dus naar Dubai om door te werken op de hacking…