Mobi-hub academy te Bergen 2019

Dinsdag 7 mei vertrokken Bram (autodelen.net) Angelo (Mpact vzw) en ikzelf (Mpact vzw) richting Bergen (Noorwegen) voor de eerste mobihub academy van 2019. Deze samenkomst werd georganiseerd door onze Noorse partners Lars Ove Kvalbein en Are Børjesson en bestond vooral uit afgevaardigden van de Nordic Smart Cities Reykjavik (Ijsland), Stavanger (Noorwegen ), Tromsø (Noorwegen), Veyle (Denemarken), Tampere (Finland) en Bremen (Duitsland).  Via trein, Thalys en vliegtuig kwamen we rond 23u aan te Bergen, waar we via de bus in het centrum terecht kwamen. Na het nuttigen van een slaapmutsje en een kort overleg over de komende dagen was het tijd om onder de wol te kruipen.

Op woensdag 8 mei werden we hartelijk onthaald in autogarden, waar de eerste sessie van de conferentie plaatsvond.  De dag was opgedeeld in twee delen, in de voormiddag werden een aantal presentaties gegeven door ervaringsdeskundigen uit de ‘Shared mobility’-sector in Duitsland, België en Noorwegen. De eerste presentatie werd gegeven door Lars, een van onze gastheren en gaf ons een beter beeld op de huidige situatie in Bergen. Daarna kwam Bram aan de beurt en gaf hij de deelnemers een introductie in de verschillende aspecten en mogelijkheden van autodelen. Na Bram volgde Rebecca, die al sinds jaar en dag bezig is met de implementatie van Mobilpunkt in Bremen. Zij wist de groep wat bij te brengen over de manier waarop stakeholders, communicatie, marketing moeten worden geïntegreerd in een mobipunt. Na deze leerrijke morgen was het tijd voor een pauze, met een lekker broodje voorzien door onze organisatoren.

Na de maaltijd brak het tweede onderdeel van de dag aan: een fietstocht door Bergen langs verschillende fietsdeel-,  autodeel en mobipunten. De fietsen werden ontleend bij een fietsdeelpunt, zoals dat dagelijks door heel wat Bergenaars wordt gedaan. Tijdens de fietstocht kregen we doorheen de stad een aantal casussen te zien. We kregen voorbeelden van fiets- en autodeelpunten te zien, zowel punten die al in gebruik zijn als diegene die nog in de ontwikkelings- of constructiefase zitten. Om te eindigen hielden we halt bij het eerste mobipunt in Bergen met een digitale zuil, die nu precies een jaar aanwezig is in het straatbeeld. Deze zuil bevat een groot beeldscherm dat als een tablet functioneert. Het is mogelijk om je route te plannen of informatie op te vragen omtrent de verschillende mobiliteitsopties. Na de aangename fietstocht werd de dag afgesloten met een heerlijke maaltijd in Lysverket, Rasmus Meyers hall 9 en enkele verfrissende Noorse en Belgische biertjes in het Share-North stamcafé.

Donderdagvoormiddag was het tijd om de handen uit de mouwen te steken en de opgedane kennis van de vorige dag in praktische toepassingen om te zetten. De deelnemende ‘Nordic Smart Cities’ probeerden, met behulp van de ‘Share North’ deelnemers, een aantal specifieke concepten voor fietsdeel-, autodeel- en mobipunten uit te werken die zouden passen binnen de context van hun stad. Deze werden dan aan de andere deelnemers voorgesteld en becommentarieerd. Nadat alle steden een beter beeld hadden van wat er mogelijk is in hun stad, werden nog een drietal afsluitende presentaties gegeven door Rebecca en Angelo.

Donderdagnamiddag was er nog wat tijd over en besloten we  ‘Mount floyen’ eens te bezichtigen. Via de Floibanen funicular bevind je je op het ene moment midden in de stad en 15 minuten later sta je tussen de bomen en lijkt het alsof de stad nergens meer te bespeuren is. Na een rustgevende wandeling langs een aantal kleine en grote meren besloten we af te zakken naar het lokale rockcafé om samen met de IJslandse deelnemers de ‘academy’ op een mooie manier af te sluiten.

Vrijdag keerden we, opnieuw een aantal ervaringen rijker, terug naar België.

Hannes Delaere