Nu gratis: de code om je auto zelfrijdend te maken

De Amerikaanse start-up Comma.ai gaf eind november de software code vrij die ervoor zorgt dat een auto kan omgebouwd worden tot een zelfrijdend voertuig.

Autoconstructeurs investeren miljarden dollars om hun voertuigen autonoom te maken. Comma.ai pakt het anders aan. Het creëert software en een car-kit om eender welke recente auto zelfrijdend te maken. Toen George Holz, de oprichter van Comma.ai, de technologie voorstelde op de TechCrunch Disrupt Conferentie, reageerde het publiek dolenthousiast. Holz bood het do-it-yourself pakket aan voor slechts $999.

Foto: TechCrunch.com

Foto: TechCrunch.com

Het feest kon echter niet doorgaan. Holz ontving al snel een waarschuwingsbrief vanuit Washington en er waren pogingen tot intimidatie. Veiligheids- en aansprakelijkheidsargumenten blokkeerden zijn disruptieve aanpak.

Holz had niet de middelen, noch de zin om een legertje advocaten te betalen. Hij koos voor een andere strategie dan AirBnB en Uber die vergiffenis vragen in plaats van toestemming. Holz koos ervoor om de broncode publiek te maken. Vandaag kan iedereen de code gratis downloaden op GitHub.

Net zoals bij Android, Linux en Drupal kunnen developers wereldwijd aan de slag om de code te optimaliseren of eigen creatieve accenten toe te voegen.

Omwille van de veiligheid en aansprakelijkheid heeft Holz er wel voor gekozen om toch nog alertheid van de bestuurder te eisen. Als de inzittende langer dan 6 minuten geen signaal geeft, zal de auto stoppen. In feite gaat het, net zoals bij Tesla vandaag, om een semi-zelfrijdende auto.

De broncode is van harte welkom in België

Deze technologie biedt nu enorme kansen om te innoveren in België. Ons land beschikt niet over hoofdzetels van autoconstructeurs of technologieplatformen zoals Uber en Google. De marktreuzen staan er echt niet om te springen om ons landje primeurs te bezorgen.

Als we in België willen uitblinken op vlak van innovatie en mobiliteit, is de broncode van harte welkom. We kunnen de technologie inschakelen in een duurzaam mobiliteitssysteem met zelfrijdende voertuigen voor lokaal openbaar vervoer, gedeelde mobiliteit en taxi’s. Zo kunnen we Holz’ code aanwenden om snel pilootprojecten op te zetten die ons kunnen leiden naar minder auto-afhankelijke mobiliteit.

Deze blog is geïnspireerd op het artikel “Why a hacker is giving away a special code that turns cars into self-driving machines” uit the Washington Post.