Zijn de zelfrijdende auto’s de toekomst voor België?

Autonome auto's toekomst belgie

Richard de Jong is een autofanaat en vertegenwoordiger van Oponeo. Hij blijft graag up-to-date met alle nieuwe ontwikkelingen en trends in de auto-industrie, met een speciale interesse in autobanden. Deze passie deelt hij graag door het schrijven van blogs en artikelen.

Zelfrijdende auto’s zijn de volgende stap in de ontwikkeling van mobiliteit. Sinds 1 mei 2018 mogen autofabrikanten en technologiebedrijven op de Belgische wegen tests uitvoeren met volledig zelfrijdende auto’s. Misschien ben je er onderweg wel eens eentje tegengekomen. De Belgische overheid is van mening dat zelfrijdende voertuigen een toekomstige oplossing zijn voor de verbetering van de mobiliteit en de verkeersveiligheid.

Zo kunnen zelfrijdende auto’s, bussen en vrachtwagens bijdragen aan een vermindering van schadelijke emissies en ook het aantal files verminderen. Beter voor het milieu dus. Men verwacht dat zonder bestuurder aan boord, er minder menselijke fouten gemaakt worden die kunnen leiden tot verkeersongevallen. Het wordt dus ook veiliger op de weg.

Proeven met zelfrijdende voertuigen in België

Op de Belgische wegen worden o.a. proeven gedaan met zelfrijdende shuttlediensten, zelfrijdende vrachtwagens en zelfrijdende bussen. Deze rijden bijvoorbeeld tussen de luchthaven en het parkeerterrein, of op het campusterrein van een universiteit.

De nadruk bij testen met autonome voertuigen ligt dus op het grootschalige vervoer van personen of goederen en het openbaar vervoer. De Belgische overheid stimuleert juist deze vormen omdat ze voorstander is van het beperken van individueel autoverkeer. Een zelfrijdende auto die oproepbaar is voor iedereen, zoals bijvoorbeeld voor mensen die door ziekte of ouderdom nu niet autorijden, is dan geen wenselijk scenario, want hierdoor neemt het individuele autoverkeer juist toe. Autodelen of carpoolen is in dat geval een veel betere oplossing, omdat de auto dan juist door meerdere personen tegelijk gebruikt wordt. Hierdoor vermindert het aantal individuele kilometers en kunnen mensen toch mobiel blijven.

Zelfrijdende auto’s en carpoolen

Komen we dan helemaal geen zelfrijdende auto’s tegen als we graag aan carpoolen en autodelen doen? Dat ligt eraan. Eigenaren van zelfrijdende auto’s of auto’s kunnen natuurlijk wel meedoen aan online carpool- en autodeelplatforms en zo hun auto delen met anderen. Zij zorgen voor het nodige onderhoud, zoals autobanden verwisselen en remblokken vervangen, en jij kunt voor een klein bedrag lid worden en meerijden in een zelfrijdende auto wanneer je daar behoefte aan hebt.

Momenteel zijn er nog geen auto’s voor particulieren te koop die over grotere afstanden volledig autonoom kunnen rijden. De Tesla met Autopilot is een auto die momenteel de hoogste mate van autonomie heeft en dat betekent dat deze 2 minuten achter elkaar helemaal zelfstandig kan rijden. Ongetwijfeld zorgen ontwikkelingen in de auto-industrie ervoor dat er in de toekomst auto’s komen die langer achter elkaar zelfstandig kunnen rijden.

Een auto regelen via je mobiel

Als je zelf geen auto in je bezit hebt, maar wel graag af en toe gebruik wilt maken van een auto, dan kun je met een mobiele app, een van de autodeelplatforms of via de Minder Mobielen Centrale snel een auto regelen. De kans dat je dan in kunt stappen in een zelfrijdende auto, is voorlopig nog klein. Experts schatten in dat het zeker nog tot 2030 zal duren voordat we meer autonome voertuigen op de weg gaan zien. Intussen verwacht men dat het particulier autogebruik met name in de steden alleen maar zal afnemen. En dan zou het best kunnen dat je in de verre toekomst tussen de deelauto’s en pendelbussen ook exemplaren gaat tegenkomen zonder bestuurder.

– Richard de Jong