Historiek

Sinds 1975 biedt Taxistop initiatieven aan om meer te doen met minder: een historiek vol mijlpalen.

1975

Oprichting

Oprichting van de vzw CPA (Centrum voor Positieve Aanwending), vandaag Taxistop vzw. De vzw is actief in Vlaanderen.

1975

Opstart van het veilig liften

De lifters maken deel uit van de Taxistop-gemeenschap en ontvangen borden waarmee ze zich kunnen identificeren op de openbare weg. Ze betalen hun chauffeur 1 frank per kilometer. Wat later worden er stopplaatsen gecreëerd, waar passagiers een potentiële chauffeur kunnen opwachten.

1979

Lancering van het carpoolen

Anders dan bij liften, hebben chauffeur en passagier contact met elkaar voorafgaand aan de rit om een plaats en uur van afspraak regelen. De matching gebeurt via een databank op papier. In ‘82 zal Taxistop een informaticasysteem ontwikkelen om de matching te doen. En in ‘98, met de opkomst van het internet, wordt carpool.be rechtstreeks toegankelijk via de eigen computer.

1980

Oprichting van vzw Taxistop

Oprichting van vzw Taxistop aan Franstalige kant, vandaag Taxistop asbl. De vzw is actief in Brussel en Wallonië.

1982

Minder Mobielen Centrales

De Minder Mobielen Centrales worden gelanceerd. Deze dienst zorgt ervoor dat ‘minder mobiele’ personen zich kunnen verplaatsen via een netwerk van vrijwillige chauffeurs. De centrale wordt lokaal beheerd, meestal door de gemeente zelf.

1983

Oprichting Schoolpool

Een eerste versie wordt ontwikkeld voor een test in 150 Gentse scholen. In 2011 wordt het Schoolpool project geactualiseerd in het kader van «Printemps de la mobilité» in Wallonië.

1985

Lancering van Airstop

Lancering van Airstop met als doel om last minute de lege zitjes in vliegtuigen op te vullen. In 1988 wordt Airstop onafhankelijk.

1986

Lancering huisruil

Start partnerschap met het netwerk Homelink voor de organisatie van het uitwisselen van huizen op internationaal niveau.

1989

Bed&Breakfast gids Benelux

Creatie, als pionier, van de eerste Bed&Breakfast gids Benelux.

1991

Holidaysitting

Holidaysitting, dat vakantiegangers in contact wil brengen met vrijwillige oppassers die voor hun huis zorgen terwijl zij zelf op vakantie zijn, wordt opgericht. De oppasser geniet zo van een vakantie met minder kosten.

1992

Traject, een studiebureau voor mobiliteit

In samenwerking met de vzw Langzaam Verkeer en de Nederlandse maatschappij TG&O, richt Taxistop de maatschappij Traject op, een studiebureau voor mobiliteit.

1999

Airportstop

Ontwikkeling van Airportstop, voor het carpoolen naar de luchthaven van Zaventem.

2000

Eventpool

Lancering van een carpoolplatform voor evenementen, Eventpool. Het platform wordt in 2012 geactualiseerd en uitgebreid naar een mobiele versie.

2000

Cambio

Samen met Cambio Mobilitätsservice gmbh (Duitsland) richt Taxistop de NV Optimobil op, het toekomstige Optimobil Belgium, met VAB en NMBS als aandeelhouder. Optimobil ontwikkelt autodelen in België onder de commerciële naam cambio.

2002

Cambio Wallonië

De eerste gedeelde wagens komen aan in Wallonië. Namen zou de pionierstad zijn. Oprichting van de maatschappij Optimobil Wallonië, met de TEC als aandeelhouder, voor de ontwikkeling van cambio in Wallonië.

2003

Cambio Brussel

Oprichting van de maatschappij Optimobil Bruxelles, met de STIB als aandeelhouder, voor de ontwikkeling van cambio in Brussel.

2004

Cambio Vlaanderen

Oprichting van de maatschappij Optimobil Vlaanderen, met De Lijn als aandeelhouder, voor de ontwikkeling van cambio in Vlaanderen.

2011

Eerste Sharefest

Eerste ShareFest in samenwerking met Autopia vzw in Gent.

2012

Eerste mobiele websites

Eerste mobiele sites van Taxistop voor carpooling naar evenementen: m.eventpool.be, en voor lange afstanden: m.eurostop.be.

2012

Autopia

Taxistop neemt Autopia op als dienst bij de vzw in Wallonië om autodelen onder particulieren te ontwikkelen.

2014

Eerste Apps

Lancering van de carpool app voor Android en iOS.

2015

Cozycar in Brussel

Taxistop lanceert Cozycar, een platform voor autodelen voor particulieren, in Brussel.

2016

ComOn

Taxistop lanceert de carpool app ComOn in Wallonië. In 2018 wordt de app gelanceerd in Brussel. ComOn is gekoppeld aan het carpoolplatform carpool.be

2017

Mobitwin

Ontwikkeling van de Mobitwin toepassing waarmee een lid van de Minder Mobielen Centrale een rit kan aanvragen via de Mobitwin website of app.

2018

Mobipunten

Lancering van het eerste mobipunt in Deinze in Vlaanderen. Een mobipunt is een fysieke plaats waar verschillende (voornamelijk mobiliteits-) functies elkaar ontmoeten. Mobipunten zijn ontworpen om kleinschalig multimodaal transport te promoten en toegankelijk te maken.