atct-website-foto-1(1)

GoedOpWeg 3.0: A Tribe Called Transport

Digitaal is al een tijdje het nieuwe normaal. We beschikken vandaag over heel wat apps, data en informatie die ons kunnen helpen om duurzame mobiliteit vorm te geven. Taxistop wilt tonen dat de technologische evoluties binnen mobiliteit hand in hand kunnen gaan met sociale innovatie en lokale duurzaamheid.

Hoe willen we dit doen?

Via A Tribe Called Transport (ATCT). Dit is ons platform dat dient om jongeren die snakken naar ‘menselijke en technologische vooruitgang’ samen te brengen. 

De doelstellingen voor  ATCT zijn:

  • We brengen de impact van nieuwe technologieën binnen mobiliteit in kaart (denk maar aan MaaS, zelfrijdende voertuigen, open data, Hoppinpunten,…)
  • We ontwikkelen een rol als incubator: We begeleiden studenten en jonge ondernemers met het uitwerken van hun eigen idee vanuit ons eigen expertise en ons brede (én internationale) netwerk binnen de mobiliteitswereld.
  • Taxistop bestaat al meer dan 40 jaar dankzij een grote wil om mee te zijn met de tijd. Met de innovatieve inzichten die we verwerven kijken we ook hoe we onze huidige diensten in een nieuw daglicht kunnen plaatsen.
  • No party without a pie, no event without Taxistop! 😉 Hoewel COVID-19 heel wat roet in het eten heeft gegooid voor fysieke events, zal Taxistop blijven proberen om studenten en mobiliteitsexperts digitaal(!) samen te brengen.

In 2019 hebben we al enkele leuke stappen ondernomen (podcasts, website, survey, samenwerking met hackathons en jongeren uit Noorwegen). In 2020 gaan we een stapje verder (lees: dichter) richting de studenten, zowel voor, tijdens, als na de Week van de Mobiliteit.

Wat doen we voor De Week van de Mobiliteit?

Bij Taxistop krijgen we maar niet genoeg van leuke mobiliteitsbabbeltjes. Na onze podcastserie lanceren we #Mobilitytalks, een praatprogramma waarin collega Esen zowel experts als jongeren voor de webcam haalt om verschillende mobiliteitsuitdagingen onder de loep nemen. 

  • Hoe ziet de toekomst er uit voor smart mobility na corona? 
  • Hoe verplaatsen jongeren zich anders als werkende student? 
  • Welke bijdrage kunnen jongerenvertegenwoordigers leveren aan de huidige mobiliteitsuitdagingen? 
  • Hoe klaar is België voor de komst van zelfrijdende voertuigen? 

In 10 minuten tijd (per aflevering) kan je een antwoord vinden op elke vraag. Waar wacht je nog op? Luisteren naar die handel!  

Wat doen we tijdens De Week van de Mobiliteit?

Tijdens De Week van de Mobiliteit voeren we een (internationaal!) onderzoek uit naar wat efficiënte mobiliteit betekent voor studenten en welke meerwaarde nieuwe technologieën daarop kunnen hebben. De vragenlijst zal zowel in Vlaanderen als ook in andere landen verdeeld worden zoals Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen,…. 

Na de Week van de Mobiliteit lanceren we de resultaten en kunnen we de resultaten van studenten in Vlaanderen vergelijken met studenten uit andere landen!  

Wat doen we na De Week van de Mobiliteit?

In het najaar gaan we uit ons bubbel (figuurlijk) met Lost Lectures en Challenges.

We gaan met A Tribe Called Transport langs bij verschillende universiteiten en hogescholen om de opkomst van een van de meest actuele ontwikkelingen binnen de mobiliteitswereld te bespreken, namelijk zelfrijdende voertuigen. Bij elk universiteit laten we 2 experts aan het woord. Ondertussen kunnen de studenten afwisselend deelnemen aan de gesprekken voor enkele minuten. Zo bespreken we zelfrijdende voertuigen niet enkel vanuit verschillende perspectieven, maar kunnen we ook een kritische kijk innemen tegenover de socio-economische impact van deze nieuwe ontwikkeling. Vanwege COVID-19 zullen de lost lectures online doorgaan. 

Taxistop houdt van uitdagingen en daarom gaan we samenwerken met Universiteit Gent om hun studenten enkele mobiliteitschallenges voor te leggen waarmee ze hun breinen constructief kunnen pijnigen. 

Hoe we dit allemaal zullen aanpakken? Hou de website en de sociale media kanalen van A Tribe Called Transport in de gaten!

Wat doen we regelmatig?

JHBFVZJHV. Lees: Tot het einde van 2020 maken we een autonome lettersoep. Wekelijks lanceren we een acroniem dat is gelinkt aan een innovatieve oplossing binnen duurzame en gedeelde mobiliteit. 

Denk jij nu ook aan een vreemde lettercombinatie? Heb je zelf een idee of zin om samen te werken? Of wil je meer informatie? Laat het ons weten!