Cocreatiesessie Molenbergwijk

Delende buurten

Delende buurten – projectvoorstelling

Stel je voor: een buurt waar voertuigen en ritten optimaal ingezet worden. Een buurt waarin we niet inboeten op mobiliteit, maar rationeel omgaan met het aantal auto’s. Een buurt waar auto’s de ruimte niet langer domineren ten voordele van groen, maar met kans tot ontmoeting en ruimte voor fietsers en stappers…

Het bleef gelukkig niet bij dromen: Autodelen.net en Taxistop daagden de  buurtbewoners van verschillende wijken uit om 30 dagen de wagen aan de kant te laten staan en een reeks duurzame alternatieven uit te testen.

De Testbuurten

In 2017 beten Sint-Amandsberg (in Gent) en Molenbergwijk (in Beveren-Waas- de spits af.

In 2018 pasten we opnieuw hetzelfde concept toe in de Sint-Anna-wijk in Aalst en in Beveren-Aan-De-Ijzer dankzij de ondersteuning van het Dorpspunt. Autodelen.net ging in Deurne-Noord aan de slag.

Aan de slag

Om een beter zicht te krijgen op de lokale mobiliteit, brachten bewoners hun eigen verplaatsingen in kaart met de app ‘Connect autodelen.net edition’ (dankzij het Flamenco-project ). Na analyse, bespraken we via een participatief traject hun alternatieven. Tijdens de Week van de Mobiliteit werden samen met de buurt verschillende alternatieve vervoersmodi verder uit getest.

Zelf aan de slag? Raadpleeg onze toolkit voor gemeenten.

Dit project wordt gesteund door: