Cocreatiesessie Molenbergwijk

Arsenaalwijk Mechelen

Welkom in de Arsenaalwijk – Waar buren delen

“Wil je weten of  je sneller op het werk geraakt met de trein? Of hoe het gezelliger wordt in de auto door te carpoolen?  Ontdek hoe je dankzij autodelen altijd een parkeerplaats vindt. Of zoef je net vlotter doorheen Mechelen op een elektrische fiets? Ook jij kan het ontdekken dankzij dit project.” – Zo motiveerden Taxistop en Autodelen.net inwoners van de Arsenaalwijk in Mechelen.

Wist je dat…

  • 1 gezinswagen €5.000 / jaar kost.
  • Je maandelijks 6 uur naar parking zoekt.
  • Je door 150 min./ week te bewegen fit blijft.

Dankzij delende buurt Arsenaalwijk pakken we dit aan.

Samen met de wijk – buurtbewoner, werknemer, handelaar of klant – gaan we na wat er nodig is in de wijk: zodat iedereen vlot op een andere manier de dagelijkse verplaatsingen aan kan pakken. En dat werkt net het best door die mobiliteit zelf te laten testen door de buurtbewoners!

Ons aanbod

Autodelen …met Battmobiel

Battmobiel is actief in Gent, Deinze, Aalst én binnenkort in Mechelen. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om deze elektrische auto te willen delen: sociaal, ecologisch, financieel, geen onderhoud of administratie. Dankzij delende buurt Arsenaalwijk ontdekken de buurtbewoners waarom zij zouden kiezen voor autodelen.

… en Cambio natuurlijk!

Daarnaast leren de buurtbewoners de verschillende wagens en standplaatsen van autodeelorganisatie Cambio beter kennen in het Mechelse. Cambio, dat is een wagen waar en wanneer je wil. De deelnemers in de Arsenaalwijk krijgen tijdens de testmaand een gratis abonnement en een aantal proefkilometers om dit zelf te ontdekken. Wel handig dat er ook eentje bij het Wijkhuis in de Hamerstraat staat.  Bovendien is er ook een elektrische deelwagen beschikbaar aan de Van Kerckhovenstraat.

Fietsdelen met Blue-bike of Mobit

Blue-bike is een dynamisch fietsdeelsysteem dat wordt gebruikt om je laatste kilometers van je route vlot af te leggen. Een Blue-bike zal een deelnemer niet in Mechelen zelf gebruiken, maar eerder na een treinrit vanaf één van de andere (grotere) treinstations, na een busrit vanaf de bushaltes van De Lijn of vanaf een Park& Ride. Op deze locaties scan je de Blue-bike-kaart aan de automaat om een fiets te ontlenen. Je brengt de fiets na gebruik naar hetzelfde uitleenpunt terug.

Voor snel en flexibel fietsdelen maken buurtbewoners naast Blue-bike ook gebruik van Mobit.eu. Deze deelfietsen herken je aan de groene kleur en staan over verschillende locaties in Mechelen verspreid. Mobit.eu werkt via een app, waarmee je de QR-code op de fiets scant, rondrijdt en een parkeerplek zoekt om deze achter te laten. Eenvoudig toch?

Elektrische fietsen van het Fietsatelier

Het Fietsatelier zet in op een duurzame mobiliteit en sociale tewerkstelling. Het is dan ook dé plek in Mechelen voor o.a. de aankoop van een tweedehandsfiets. Er is een ruim aanbod beschikbaar, waarvoor het zeker de moeite is eens binnen te springen.  Het is ook mogelijk om je fiets, zonder reservatie en ongeacht zijn merk, te laten herstellen of er eentje te huren via het online reservatieformulier.

Voor het Delende Buurten project, levert het Fietsatelier een aantal elektrische fietsen om uit te testen. Het moment om deze sympathieke onderneming en zijn fietsaanbod dus beter te leren kennen.

De elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets is boodschappen doen met de fiets een gemak. Ook de kindjes naar school brengen gaat super vlot. Tijdens de testperiode kunnen de deelnemers een elektrische bakfiets delen en testen voor enkele verplaatsingen.

Door de stad op een step

Tijdens de testmaand kunnen de buurtbewoners in Mechelen volop elektrische deelsteps testen. Ze staan voor je klaar op meer dan 30 hotspots. Het aanbod loopt in samenwerking met Circ, een Europese speler die ook al in heel wat andere Belgische steden actief is. Voor meer info kan je terecht op https://www.mechelen.be/deelsteps of op de website van Circ zelf.

De charme van het openbaar vervoer

Ook het Openbaar Vervoer mag niet ontbreken: spring op de bus dankzij de probeerpassen van De Lijn.  Trek je er liever wat verder op uit, dan zijn er ook  weekendbiljetten of railpassen van de NMBS.