Cocreatiesessie Molenbergwijk

Molenbergwijk – Waar buren delen

Het participatief experiment Delende Buurten ging in Beveren van start in de Molenbergwijk*. Eerst kregen we inzicht in de plaatselijke mobiliteit van deze wijk dankzij interviews met de buurtbewoners en dit vormde vervolgens de start voor onderstaande zaken.

*Molenbergwijk in Beveren (Sint-Martenslaan, Bisschop Triestlaan, Wilhelmietenlaan, Hertog Van Arenberglaan,  A. Van Bourgondiëlaan, Donkvijverstraat, D. Van Beverenlaan)

co-creatiesessie

Op basis van de antwoorden uit de gehouden interview werden twee co-creatiesessies met de buurtbewoners gehouden om ideeën en mogelijke oplossingen te verzamelen voor de (mobiliteits)uitdagingen in de buurt.

Hier kan je het verslag lezen van beide sessies.

verslag workshop Beveren Molenbergwijk 23_05_2017
verslag workshop Beveren Molenbergwijk 15_06_2017

In september werden de ideeën dan concreet uitgewerkt tot een volwaardige testopstelling.

Opening Deelpunt

Tijdens de opening van het deelpunt op 16 september 2017 kon de buurt kennismaken met autodelen via Stapp.in en elektrische fietsen, aangeboden door Business Bike Solutions. Het Deelpunt is ook een ontmoetingspunt waar tijdens de Week van de Mobiliteit tal van activiteiten werden georganiseerd. Bekijk hier de folder van het Deelpunt.

Testopstelling tijdens de week van de Mobiliteit (16/9 – 22/9)

  • Diederik Van Beverenlaan (september 2017): verkeerstelling en installatie sensibiliseringsbord
  • Oud Atletiekplein met creatie ontmoetingsplek en deelpunt (alles over delen) (eventuele verlenging)
  • Wilhelmietenlaan: varkensruggen weghalen: meer ruimte vrij voetgangers & leukere invullingen
  • Kruispunt Arenberglaan en Sint-Martenslaan: kleurrijke grondtekening

Lees hier de evaluatie

Leven zonder auto? Buurtbewoners testen het uit

Minder auto’s in de buurt betekent ook meer ruimte. Gedurende een hele maand (vanaf 18/09) hebben 11 buurtbewoners hun auto aan de kant geplaatst. In ruil proefden ze van een waaier aan alternatieve vervoersmodi. 

Zo werd een elektrische fiets (van Business Bike Solutions) bijvoorbeeld gebruikt voor woon-werkverplaatsingen. Om boodschappen te doen kwam een bakfiets van pas of werd er samen met de buurt een carpooldienst opgezet. Er kon ook gekozen worden voor thuislevering en indien nodig werd een deelwagen gebruikt. Hiervoor deden de deelnemers beroep op de deelwagens van Stapp.in. Ook het openbaar vervoer was vanzelfsprekend een uitstekend alternatief voor onze kandidaten.

disclaimer Molenbergwijk