Cocreatiesessie Molenbergwijk

Sint-Anna-wijk Aalst - Waar Buren Delen

Het stadsbestuur van Aalst werd zodanig geïnspireerd door ons concept in 2017, dat zij zich spontaan kandidaat stelden als volgende deelnemer voor de proefopstelling. Na een eerste overlegronde bleek de sint-Anna-wijk ideaal om de uitdaging “30 dagen zonder eigen wagen” aan te gaan.  Na aftoetsen bij de wijk zelf, schoot het project in de lente van 2018 volledig uit de startblokken.

Van 13 september tot 12 oktober – zo heerlijk uitdagend

Hartelijk bedankt aan deze enthousiaste bende om de duurzame alternatieven vol goede moed uit te proberen. Vooral het elektrisch fietsen had heel wat aantrek. Zo fietste één deelnemer vlot de files voorbij richting Brussel. Eén enthousiasteling hield er jammer genoeg een onstoken knie aan over.

Verder kroop een jong koppel op de bakfiets om de boodschappen eens anders aan te pakken en sloegen een vijftal deelnemers de handen in elkaar om een autodeeparty te organiseren.

We zagen het dus allemaal passeren.

Met een croqueske in de hand wisselden de buurtbewoners op ons afsluitmoment in De Bevoorrading nog serieus wat ervaringen en advies uit. Wat we dan verder uit Aalst hebben bijgeleerd? Dat delen we graag van zodra alle evaluaties rond zijn…

Met speciale dank aan… De Fietserij

De buurtbewoners van de Sint-Anna-wijk mogen op zwier met de fietsen van de Fietserij. Voor het verhuur van degelijke fietsen moet je dan ook bij de Fietserij zijn. Van particulieren, bedrijven, tot scholen: iedereen is welkom. Huren kan al vanaf één dag maar ook op jaarbasis met onderhoudscontract. Bovendien heb je de keuze tussen een gewone stadsfiets, een elektrische fiets of zelfs een BMX. Wij kozen voor een aanbod van elektrische fietsen, speed pedelec en (elektrische) bakfietsen.

De fietserij verhelpt technische defecten, zorgt voor een snelle en correcte service van kleine herstellingen en voorziet in grondige onderhoudsbeurten. Hierbij heeft de Fietserij aandacht voor een maximaal hergebruik van onderdelen.

Bovendien werken bij de Fietserij mensen die moeilijk een job vinden op de arbeidsmarkt en steun je dus een lokaal sociaal project. Ontdek hier meer over de fietserij.

*** *** ***

Terugblik op doorloop van het project

  • Samen met Beweging.net ging Taxistop flyeren in de wijk. Alle buurtbewoners kregen een postkaartje in de bus met een oproep tot deelname, maar ook een aantal enthousiaste passanten vroegen zich af welke info er werd rondgedeeld.
  • Daarnaast bemande Elke van Taxistop een standje op de Vlaamse kermis / schoolfeest van het Sint-Anna-schooltje. Naast een ideeënbus (“Wat wil jij kwijt over jouw mobiliteit”) en mobiliteitsspelletjes voor de kinderen (memo en race-spel), ging onze projectmedewerker met aanstekelijk enthousiasme aan de praat met de iets oudere bezoekers van haar stand.
  • Op woensdag 6 juni kwamen we een eerste keer samen met de buurt. Heel wat visies, heel wat wensen en verlangens, maar wat een enthousiasme om iets aan de mobiliteit in de wijk te doen.

Klik hier om het verslag van de avond na te lezen.

  • Hartelijk bedankt aan deze enthousiaste bende om op 27 juni te komen meedenken over hoe mobiliteit in de wijk anders kan. Je kan hier het verslag van deze avond nalezen.
  • Eind juni werden ook de reisadviezen rondgestuurd. Dan was het enkel nog uitkijken naar 13 september: de dag waarop de buurtbewoners hun alternatieve mobiliteit kwamen ophalen en de show afstaken in de wijk.

Meer info? Graag een mailtje naar delendebuurten@gmail.com.